Jeg skal ikke komme med nogen konklusion her eller dybere analyse af de 25 dyreste fonde i Danmark. Jeg vil dog sige, at HVIS i har nogle af dem, så tjek lige de 3 kolonner til højre. De fortæller hvor meget af dit MULIGE afkast, dvs. ca. et ETF afkast, du afleverer til banken ALENE pga. omkostninger. Da det er en andel har det intet med fondens afkast at gøre. Hvis din risiko passer med måske 100% i afkast over 10år ca. tager banken måske 60%.
Eksempelvis: "Falcon Europe Momentum" som er noteret. Du investerer DKK1mill. i dag og holder 30 år. Afkastet er brutto 6% i markedet. Med en ETF har du DKK 5,75mill forventet formue og med Falcon Invest DKK 2,6mill. Om afkastet er højere eller lavere ændrer ikke på at din ETF-formue er ca. 2xFalcon's.
Det eneste der kan ændre det billede er, hvis den aktive Falcon fond slår benchmark/ETF for samme risiko. Det er der bare ikke noget i hverken teori eller empiri, der tilsiger skulle være muligt udover i sjældne tilfælde og uden held, empirisk på kortere horisonter. På længere horisonter er sandsynligheden de-facto 0.
Jeg har investeret professionelt i 20 år og set 1000vis af investorer der mente de havde styr på porteføljen. Men alligevel ligger der ofte aktive fonde med store andele og som måske ser uskyldige ud. Men de suger afkast over tid. Afkast der mangler når rentes-rente effekten skal til at "stejle op" for alvor i din tidshorisont efter 8-10 år.
Det er ikke jeres 30 enkeltaktier, hvis de er nogle spredt nogenlunde, der ødelægger afkastet, nej det er de elementer der suger afkast ud, uden at trække risikoen ned.
Så tjek din portefølje. Du skal under 1% i ÅOP samlet. Har du kun indeksfonde og enkeltaktier skal du under 0,5%.
En god og realistisk model i praksis til at styre det, er at du laver en struktur med 80% ETF/indeks fonde med global eksponering, og så anvender et risikobudget på 20% til enkelte positioner, eg. Vestas A/S. Opportunistiske og måske emotionelle positioner. Min erfaring er, at selv om det er smartest med en ren fondsstuktur kan de fleste investorer alligevel ikke holde sig fra køb/salgs knappen på enkeltaktier når historierne flyver i medier og til julefrokosten.
Erfaringen er i praksis også "home-bias". Dvs. danskere har enorm andel danske aktier trods DK fylde 1-2% i MSCI W. Her kan man lægge måske 10% ind som fond ud af de 80%.
Kilde: Finansdanmark.dk 13-08-2022
Comments