top of page
Søg

"ØKONOMISK FRIHED" - GLEM DET! DET ER ET MARKETINGSTRICK


De sidste 3-5 år har en helt særlig industri vokset sig fed i Danmark.


En industri, hvor personer typisk uden økonomisk baggrund og sponsoreret af finansielle institutioner, formidler og sælger inspirerende koncepter om, hvor let det er at blive 'økonomisk uafhænging'.


"SÅ HURTIGT BLEV JEG RIG MED AKTIER - DET KAN DU OGSÅ"


Der er forretning i det, store forretninger, for danskere gider tilsyneladende ikke arbejde, trods de måske har taget en lang uddannelse. OTIUM NU!


Men, det skal jeg ikke blande mig, det er filosofi og subjektivt. Til gengæld vil jeg gerne blande mig i, hvad disse formidlere overalt på sociale medier, egentlig udstyrer de frihedshungrende og faglig-finansielt forudsætningsløse private danskere med af redskaber til at evaluere og beslutte om de skal gå efter den økonomiske frihed.


Ser man generelt på det markedsførte beslustningsgrundlag ser det da også fristende ud:


EKSEMPEL: Investèr dine nuværende frie midler på DKK 1mill. i 100% aktier til 8% bruttomarkedsafkast i 30 år og nyd derefter livet, for,


Formue om 30 år = 1mill. * (1+0,08)^30 = 10,1 mill.


AFKAST= 910% - AKTIEMOTOREN!


Sæt evt. turbo på ved løbende at spare kraftigt op i maskinen i de 30 år.


Se, det er fint men estimatet ligger dog en del ved siden af det estimat en økonom kommer op med, som er DKK 1,75mill svarende til blot 75% afkast om 30 år.


Her er forklaringen i praksis,


1. MARKEDSAFKAST OG ÅOP: for at opnå 8% i bruttomarkedsafkast med mindst risiko skal investor have en diversificeret portefølje. Lad os sige den koster 1,25% p.a. via fonde og banker.


ÅOP dræn om 30år : DKK 3,1mill.


2. MARKEDSRISIKO: Pga. rentes-rente effekten drænes medianafkastet (50%/50% balancepunkt) som er det gennemsnit der er afgørende om 30 år.


RISIKO dræn om 30år efter ÅOP : DKK 2,2mill.


3. SKAT : Antages realisationskat på 42% om 30 år har vi,


SKAT dræn om 30år efter ÅOP OG RISIKO : DKK 1,6mill.


4. INFLATION: Antages 2% over 30 år har vi,


INFLATION dræn om 30år efter ÅOP/RISIKO/SKAT : 1,4mill.


Total er nettofomuen om 30 år: 1,75mill. værd svarende til 1,8% p.a. realafkast efter omkostninger til banker, stat og inflation.


En gevinst på 750.000 i 2023.


Meget meget få danskere kan købe OTIUM frihed via aktier. Til gengæld er det muligt at købe eks. en 5års eller 10års periode undervejs i løbet af de 30 år, forudsat at skattefrihed og pantebrev på boligmarkedet anvendes så nettoformuen kommer i svingninger, som følge af også restgældsreduktion i et fastforrentlån.


Her skal man slå til og nappe eksempelvis 5år med 30.000 på hånden om måneden og 250.000 i cash som står i de 5år og klar til en frisk start i livet.


Mit budskab er at man skal tænke "Økonomisk Frihed" mere fleksibelt, og ikke i en urealistisk OTIUM kontekst, hvor de fleste alligevel ikke ved om de arbejdsmarkedsforskrækkede, syge eller ej.


GRAFIK:


Den blå formue er NETTOFORMUEN.


Toppen af grafen er den "solgte" BRUTTOFORMUE.

10 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page