top of page
Søg

”30-ÅRS” KUPPET – EN SÆRLIG GRUPPE DANSKE LÅNTAGERE KAN IKKE FATTE DERES HELD

Låntagere har lavet et kup af dimensioner de seneste 24 måneder.


Specifikt taler vi om den enorme gruppe af låntagere, der finansierede deres boliger med 30-årige lavkupon realkreditobligationer i perioden 2019-2021 og holdt fast ind i rentekatapulten.


Lavkuponobligationer (kaldes de idag, ikke dengang for 2 år siden), hvor prisen på obligationen falder ca. 7% pr. 1%-point rentestigning i den 10 årige danske statsrente, samtidig med følsomhed overfor finansiel uro i verden. Låntagere har således nydt godt af 3,5%-point ”risikofri” rentestigning samt yderligere rentestigning via udvidelse i det såkalte OAS spænd, som er en slags risikopræmie ovenpå statsrenterne :)


Klask. 30% af restgælden skattefrit, svarende til 120% afkast af egenkapitalen (”udbetalingen”) ved 80% låneoptagelse i lavkupon 30årig realkredit. Og hele 195% hvis vi antager at ejendommen stiger (er steget) med inflationen på 15% i de 2 år. Realgevinsten er så 156% (se vedhæft)


Eksempelvis: En husholdning med 4mill. I realkredit finansiering af en bolig til 5 mill., har idag isoleret set øget formuen med DKK 1,2mill skattefrit pga. den nominelle rentes voldsomme stigning. 50.000 pr. måned uden om skattefar. Og, hele DKK 1,95mill. skattefrit, såfremt boligens pris er fulgt med inflationen (det er den dog næppe i Storbyerne).


Tyvstjålet over ”natten”, endda med 1) en personlig inflationsdrevet sidegevist i form yderligere real restgældsreduktion på 15% samt 2) en samfundsmæssig gevinst i form af omfordeling af formue fra ”rige ældre” som kreditorer og til ”fattige yngre” som debitorer.


Låntager har som det ses i det vedhæftede tilranet sig 157 ekstra Mallorcature på andres (de ældres) bekostning pr. 1mill. ”Udbetaling” i 2020.


Ren Robin Hood eller Olsen Banden.


Men, hvad skal de, låntagere, nu gøre med kuppet? Ja, det afhænger helt af personlige præferencer i livet for det er svært at være uenig med markedets prisfastsættelse.


1. Omlægge til kontant/aktier - sælg huset og realiser formuen?


2. Forsøge at lave et kup mere efter samme skabelon. ÅRHUNDRETS KUP. Afvikle hele gælden med de-facto køb-salg af obligationer på Netbanken med et glas rødvin i hånden?


3. Forsikre kuppet (ca. 2,5% p.a i præmie af gælden), mens man lige sunder sig over den nyvundne rigdom og tænker næste step.


Ifølge tabloid medier som EB, BT og Euroinvestor er der ingen tvivl. De anerkender nemlig slet ikke 30% gevinsten før punkt 3 er opfyldt. Det er forkert og særdeles giftigt, for med fortællingen tror låntager ikke hun er formuende MEDMINDRE hun omlægger via punkt 3, hvilket i værste fald kan betyde, at hun ikke sælger huset og nyder det realiserede kup i Ad1 som ellers var et subjekt ønske. FIRE med aktier er populært.


For at låntage, kan finde en løsning kræver det først og fremmest en forståelse af risikoen på husholdningens finansielle balance. Det tales der ikke så meget om......


T


11 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page