top of page
Søg

AKTIVE FONDE I DANMARK - ÅOP ER ALT FOR HØJ OG PERFORMANCE FRAVÆRENDE I


Her er et diagram over samtlige 900 noterede og unoterede fonde de sidste 3 år. Plottet viser ÅOP versus risiko (aktivklasse).


Jeg har inddelt ÅOP i 3 kategorier. Under 1%, 1-2% og over 2%. Sidstnævnte er helt godnat i finans anno 2022. Det er de røde som vi har 52 af svarende til 5% af fondene. De gule er med lidt god vilje neutrale i ÅOP niveau. Kunne dog godt have sat den øvre grænse ved 1,5% i stedet for 2%. De grønne med max 1% ÅOP er ok for aktive fonde. De fleste af dem er dog de danske indeksfonde.


De to nederste linjer markerer ÅOP for ETF'er på 0,25% og Indeksfonde med 0,5%. At de er horisontale betyder, at investor kan købe alle produkter, al type risiko, til ca. disse konstante ÅOP'er


Eks. Sparindex kører med 0,5% på tværs af deres univers af fonde.

Forskellen, vertikalt, mellem de farvede danske fonde og de horisontale linjer er altså det ÅOP-afkasttab den aktive forvalter skal slå. År efter år. Og helst uden om held. Hvis vi skal være korrekte.Det er voldsomme forskelle og kræver en 'tracking error' (aktive positioner versus indeks) i fonden som de fleste aktive forvaltere faktisk end ikke tør. De har altså principielt opgivet på forhånd da de frygter mere et stort relativt tab end omvendt gevinst. Forvalter- eller bank risikoaversion "Den der lever stille lever godt". Det kaldes i fagtermer for "benchmark hugging"


Men, hvis i stadig er interesserede i aktive forvaltere, så hold øje med de røde fonde. De tager ca. i snit 30-40% af det afkast investor kan forvente på en aktiefond (6% p.a. forventning officielt). Det første år. %-andelen til banken stiger over tid. Ca. 50% på 30 år ved 2% ÅOP faktisk uanset afkast.


Jeg erstatter ÅOP med afkast i næste opslag og bygger en simpel Sparindex 2-fonds portefølje som skal risikoreplikere de 900 fondens benchmark. Så får vi syn for sagen.....

Hvis i er interesseret i en liste over farverne og konkrete fondsnavne kan jeg lægge det op.


Kilde : Finansdanmark.dk 13-08-22

20 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page