top of page
Søg

BANKERNES AKTIVE MULTI-ASSET FORVALTNING

Store kapitalforvaltninger som Danske Invest, Nordea Invest, Sydinvest og Formuepleje, har højtuddannede aktive forvaltere og analytikere på alle aktivklasser..Særligt mange sidder på individuelle aktie- og obligationsfonde.

Men, de rigtigt tunge drenge med PhD stjerner på skulderen, de sidder i de teams, der forvalter de aktive balancerede fonde..Dvs. fonde med strategiske profiler som 50/50 eller 80/20 mellem aktier og obligationer.

Hvorfor sidder de netop der, og ikke på danske aktier og opportunistisk udvælger Novo Nordisk B versus Vestas? Det gør de fordi multiasset forvaltning i høj grad er en matematisk-statistisk disciplin, der involver hele det algebraiske kavaleri fra den tungere del af forskningen, der forsøger at "optimere" sammensætningen udfra netop matematik. Det gør, og kan aktieforvalteren typisk ikke.

Når det ypperste indenfor finansiering sidder med de blandede fonde, skulle vi jo tro det var en let sag at levere resultater, der kan outsmarte et simpelt index, måske endda med indbygget underdiversifikation.

I Danmark ser vi desværre alligevel enormt dårlige resultater for netop investorer i de blandede fonde..Stort set over hele linjen.

Der skal ikke lyde nogen kritik professionelt herfra..Jeg har selv siddet i nøjaftigt den stol i mange år og kender betingelserne...Og een af dem er, at de underliggende fonde i høj grad er egne fonde med høj ÅOP..Derudover er de underliggende fonde ofte "seed" fonde. Det betyder at nye eksperimenterende fonde fyldes op med midler fra den blandede (hoved)fond.

Derudover har de blandede fonde, set med privatinvestor briller, ofte et andet problem..De tager stort set ingen relativ risiko..Tracking error trods høj ÅOP..

EKSEMPEL: Nordea Basis 4

Grafen viser Nordea Basis 4. En af de mest prestigefulde og bedste multifonde herhjemme, som alligevel ikke har leveret et bedste resultat end benchmark. Nordea Basis har en ÅOP på 1,4% for en 70/30 fond.

Nordea Basis 4 er dog alligevel en 5-stjernet fond, underperformance eller ej. Morningstar bruger ikke officielle benchmark i deres ratings og dels inkluderes risiko.


4 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page