top of page
Søg

FIRST NORTH BØRSEN - IPO PRÆMIEN

Jeg har tidligere nævnt, at jeg er ved at afhænde resultaterne af en større 3-årig statistisk analyse af First North (FN) i Danmark.


I 5 temaer med fokus på FN indeksinvestorer bredt, og IPO investorer snævert.


Analysen kommer oven på en længere periode med stor debat i særligt #Børsen, men også på LinkedIn med deltagelse af Corporate Finance miljøet og dettes tætte underskov af distribuerende #Finfluencers.


DAGENS TEMA 2,


"hvor meget man får ud af det som deltager i IPO's”?


En af de traditionelle måder at vise DET på for Corporate Finance miljøet, er 1-dages IPO afkast. Altså, første officielle 1-dags afkast på Fondsbørsen. I hvert fald for IPO deltagerne. De andre må pænt vente een dag mere.


Desværre er der sjældent i debatten og ’analyserne’ så meget fokus på det større billede med risiko, fordelinger og risk-reward i forhold til alternativer. Slet ikke på det aggregerede FN indeksniveau.


SPØRGSMÅL

Hvad er det gennemsnitlige 1-dags afkast på 28 IPO introduktioner siden efteråret 2018, hvad er risikoen og hvad er risk-reward?


SVAR

Gennemsnitligt afkast: 36% d/d (Median 3,8% d/d) trukket af særligt 3 store positive 150%+ afkastobs. Risiko: 67% d/d målt ved standardafvigelse. Risk-reward: 0,55


Et enorm højt afkast på altså blot een dag, på tværs af de 28 introduktioner, og dermed altså også på tværs af tid. Men, risikoen er ligeledes enorm med 67%, som i øvrigt ikke er helt forskellig fra et møntkast's ditto med 50%.Medianafkastet på 3,8% er endog særdeles central for IPO evalueringen fremadrettet. Det vender jeg tilbage til lidt længere nede.


Men, ser vi foreløbig bare på risk-reward, er den selv med både høj risiko og højt gns. afkast også gigantisk. Således har en delvis sammenlignelig portefølje (Sparindex), som har opereret på IPO porteføljens præmisser i 3 år, blot haft 0,13 i risikojusteret afkast.


Så JA, det HAR været en STOR forretning at have haft en 3-årig portefølje med det fokus ALENE, at investere og løbende rebalancere en IPO portefølje på FN.


MEN, figuren viser selvfølgelig tydeligt, at spredningen er stor, og at IPO investor skal være have været heldig eller haft insiderviden, hvis han/hun kom blot tørskoet i mål førstedagen.


For medianafkastet er nemlig meget lavt, da fordelingen af de 28 d/d IPO afkast er markant ikke-normale og højreskæv (en anden figur end den viste). Dvs. der er 50% chance for, at investor har fået mindre end de 3,8% og 50% chance for mere end 3,8% i afkast på en IPO.


Bruges nu i stedet medianafkastet som fremtidigt gens.lig. IPO afkast, så er risk-reward pludselig UNDER Sparindex. 0,11 versus 0,13.


NÆSTE TEMA:

Burde investorerne sælge allerede på 1-dag i de 28 IPO's? Kunne 36%-afkasteffekten holdes ud til 6 måneder, og hvad med i forhold til Sparindex, når først det hårde arbejde med at levere på prospektets forventninger, melder sig?


10 visninger

Comentarios


bottom of page