top of page
Søg

SANDSYNLIGHED FOR POSITIVT AFKAST OVER TID PÅ GLOBALE AKTIEFONDE OG OMKOSTNINGER?

Dette er selvsagt helt centralt for den "repræsentative" investor. Dvs. for den investor der endnu ikke er 100% #ESG/#KLIMA ramt, og stadig trods alt sætter lidt pris på ekstra DKK formue over tid.


Virkeligheden i dag er desværre, at investorer ikke belønnes for at skubbe forbrug til fremtiden. Det gjorde man i "gamle dage" med postive realrenter. Det risikofrie realafkast på obligationer er ca. 0% 100 år frem, antaget at #inflation udvander formuen med 2% p.a. i gennemsnit (ECB målet).


Dvs. al mulig ekstra afkast kommer som trade-off fra den lidt trælse faktor 'risiko' og/eller held.


Men lad os antage i tråd med de officielle #Rangvid#afkastforventninger#afkastrådet, at både held OG uheld trods alt slipper op over tid.


GLOBALE AKTIEFONDES AFKAST OVER TID


Danske investorer i #UCITS fonde kan købe både indeksfonde og aktive fonde med Globale MSCI World Aktier.


Markedsafkast forventningen er 6,3% p.a. og risikoen 15,3% p.a. Før inflation, skat og omkostninger.


Forskellen mellem fondenes afkast-risikoforventninger er dog enorm pga. RIY, som er det "nye" officiele mål for omkostninger istedet for ÅOP.


Jeg har sat tre (3) 100% diversificerede fonde op.


Den RIY dyreste på aktivsiden, en gennemsnitsfond på aktivsiden og #Sparindex Globale Aktier som passiv indexfond. Derudover har jeg lavet en portefølje til 0% RIY med 2 ligevægtede enkeltaktier.


Sparindex Globale aktier har en positiv trend over tid men trods alt ikke mere end der på 1 års sigt (lidt lavere RIY officielt) kun er ca. 62% chance for et positivt afkast.


Gennemsnitfonden har 80% chance for positivt afkast om 10 år mod 85% på Sparindex.


Med de enorme omkostninger er der kun 55% chance for at investor om 10 år har et positivt afkast på #Formuepleje fonden og 60% efter 50 år.


Det skyldes at omkostningsprocenten udgør næsten 3/4 af det forventede markedsafkast.


Formuepleje har højere forventet afkast qua lidt gearingsrisiko men det ændrer ikke sandsynlighederne i figuren.


Porteføljen med de blot 2 aktier er faktisk bedre end PENTA fonden. Dvs. en stor set udiversificeret portefølje med #Microsoft og #CocaCola er bedre end fonden. På samme nøgletal.


Men omkostningerne i PENTA spiser hele ideen med #kapitalforvaltning, diversifikationen.


Formuepleje A/S kører i disse måneder en kæmpe Nationalkampagne for at få børn og private formuende til at vælge de “RIGTIGE GRISE”.


Omkostninger indgår ikke i kampagnen.

9 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page