top of page
Søg

INFLATIONSKRISE 2022 OG MONETARISME

Jeg lægger lige lidt op fra den Økonomiske Skole taske den næste tid. Det er ikke direkte produktmålrettet men mere indblik i Stater, herunder centralbanker og krisepolitikmuligheder.

Som i sikkert er bekendt med, er der ikke rigtig noget der hedder den "rigtige forståelse og den rigtige løsning" i makroøkonomi. Det afhænger helt af hvilken filosofisk eller doktrinær skole man tilhører.

Når en cheføkonom eller strateg udtaler sig skråsikkert om en sammenhæng, er det i virkeligheden blot eet synspunkt og som typisk tilhører den til hver tid værende Mainstreamskole. Og den flytter sig hele tiden.

Q: "Lavere rente medfører højere investering og øget aktivitet?" A: Ja i nogle skoler.

Q: "Højere inflation sænker aktiviteten i samfundet?" A: Ja i nogle skoler.

Q: "Pengeekspansion skaber højere inflation?" A: Ja, i nogle skoler, herunder særligt den monetaristiske, som i sin substans er eksemplificeret med grafen nedenunder.

Grafen viser den 200år gamle sammenhæng mellem penge i omløb i samfundet, det blå område, og varer/service (BNP), den røde linje. Det mørkeblå område er FED's pengebase, dvs. de kommercielle bankers indlån i FED. Indlån som siden 2008 er skabt massivt med FED's QE opkøb og dermed debitering på FED's passivside som indskud fra bankerne. Det lyseblå område er de kommercielle bankers bidrag til den samlede pengemængde i samfundet som vi her kalder M2.

Monetaristerne, og før dem, de såkaldte (neo-) Klassikere siger i al sin enkelthed, at når tilgængelige penge derude i samfundet overstiger nominel BNP, så presses vare-service priserne op. Penge skal her forstås som kontanter, (tids)indskud i banker og bankernes indskud i centralbankerne (M0).

Men, for mange penge er ikke bare inflationært for varer/service ("købekraft"), det er også inflationært for finansielle aktiver, herunder obligationer (lavere rente) og aktier. Som vi jo ved - hvis man er monetarist.

Løsningen på inflationen er derfor også i dag at støvsuge pengene i samfundet. Ikke bare hæve renten, men gå målrettet efter pengene, M'erne. Så når centralbanker i dag hæver renten med det formål, at hæve ja så er det ikke helt monetarisme. Der ville centralbanken i stedet skulle stikke snablen ned i pengemængden (M0) og acceptere renten, som bankerne ville have i transaktionen.

Til gengæld når centralbankerne slukker QE-maskinen er det direkte pengereduktion.


Monetarisme.

Monetarisme var anerkendt og brugt i 1960-1990. Men, i takt med den finansielle liberalisering og udvanding af reservekravet i bankerne (i stedet solvenskrav) forsvandt centralbankerne indflydelse også over den samlede pengemænge, her M2. Det ses af grafen med det lyseblå område som Fed ikke har direkte kontrol over. Det er endogen pengeekspansion eller kredit (som skaber indskud) i de kommercielle banker.


Men, da Finanskrisen kom i 2008, da tog FED og Bernanke alle Monetaristiske værktøjer i brug, særligt med den første runde QE i US Agency og Mortgage Bonds. Hvis i ikke gider læse den her slags så skriv det gerne.

Thomas Peter Clausen

19 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page