top of page
Søg

JYSKE BANK: FONDSHISTORIES STØRSTE KUNDEBEDRAG FORTSÆTTER

Jeg har brugt meget tid og analytisk arbejde, på at afdække #Jyske Banks pludselige fusion af 6 aktive fonde i kerneaktivklasser.


JI Danske aktier, JI Europa Aktier, JI USA Aktier, JI Globale aktier, JI Globale Aktier SRI og JI Favorit Aktier.


Alle fonde med en yderst kritisk afkasthistorik siden opstart helt tilbage i 80'erne.


Konsekvensen blev taget med simpelt flertal på marts Generalforsamlingen (GF) i Jyske Invest. Slagtet blev fondene, og lagt i graven til evig tid. Med sig i døden tog fondene også data, så kunder og markedsaktører generelt ikke kan evaluere Jyske Bank korrekt fremover.


Til gengæld er der genopstået fra disse 6 døde fonde i alt DKK 8mia. i en ny aktiv fond med ÅOP på 1,8%. Jyske Invest Bæredygtige Aktier". Selvsagt med en #ÅOP der er højere end den AuM vægtede ÅOP på de 6 fonde. Jysk købmandsskab eller svineri?

Anyway. Historien om ”#SurvivorshipBias” og sminkning, har været vidt omkring i radioer og dagblade allerede. Pga. vores gruppe. Fedt!


Det der dog endnu ikke har været fokus på, er faktisk den nye fonds ÅOP og rimeligheden af denne i lyset af en tracking error lavere end mange aktie ETF'er. "#IndexHugging".

Allerede i februar, da det stod klart, af GF ville stemme for dette forslag, var jeg overbevist om, at Jyske Bank ville komme i et særdeles stort moralsk dilemma med den nye fond.


Hvorfor?


1,8% I ÅOP AFKASTTAB FOR INDEKSFORVALTNING I JYSKE BANK

Fonden opstod som sagt på ryggen af de sørgelige formuerester fra 6 aktive fonde som havde kostet kunderne i Jyske Bank, milliarder af afkastkroner og afkast% over tid, endda på en forholdsvis lille formue.


Med så store og ydmygende klø, går en forvalter ikke bare ud og spiller offensivt på den nye og friske bæredygtige grønne bane.


'Aktiv' prisfastsat ÅOP eller ej.


Nej, Jyske har fået blodige skrammer, og tror velsagtens, at de med de-facto indeksforvaltning kan få projektørlampen på Jyske Invest slukket.


Grafen viser NAV månedsafkast og vi ser mere eller mindre ingen løbende forskel. Jeg har ikke tjekket intramåned, da jeg kun har adgang til lukkekurser på fondsbørsen som kan svinge med likviditet.


Men, efter næsten 1 år er den akkumulerede afkastforskel imellem benchmark #MSCI World og fonden nu 0,03%. Som altså den har været stort set siden opstart. Hvordan de har "hentet" YTD ÅOP undrer mig lidt med så lav tracking error.
For mig er det tydligt at strategien er at ligge på benchmark 100%, og i stedet foregive at være pengene værd, via "grønne" dispositioner. Så Jyske flytter simpelthen ÅOP prisen for det aktive element over på ESG udvælgelsen. Det er ikke helt ok, eftersom "#ESG compliant selskaber allerede ER udvalgt, screenet og beregnet hos deres egen leverandør "#Sustainalytics".......

42 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page