top of page
Søg

JYSKE INVEST BÆREDYGTIGE AKTIER OG ÅOP

Som i muligvis ved, lukkede og slukkede Jyske Bank iskoldt tidligere på året 6 aktiefonde pga. elendige resultater, og tankede i stedet den samlede formue op i den nystartede 'Jyske Bæredygtig Global' fond med ÅOP på ca. 1,8%. En fond med altså pletfri straffeattest modsat de 6 andre fondes.


Jeg skrev tidligt i sommers, at det så ud som om Jyske Invest de-facto laver indeksinvestering på den nye fond, som de har kørt kampagne på hele året.


Nu har jeg så fulgt op og kan konstatere, at efter 12 måneders eksistens er Jyskes grønne flagskib et indeksprodukt. Et meget dyrt et vel at mærke. På grafen er vist måneders afkast, men samme "indeksbånd" kan også dokumenteres med daglige afkast.


Mit argument i sommers (2021) for indekseringen var, at Jyske Invest er bange for igen at komme under pres med det aktive bidrag. Altså bange for at levere afkast under et indeks eller ETF. Det var også mit argument dengang, at den grønne aktive forvaltning generelt er blevet en erstatning for afkast/risikoforvaltning.


Med andre ord, man legitimerer aktiv forvaltning og høj ÅOP, med at bytte rundt på selskaber i porteføljen alene pga. ESG forskelle. Brunt til grønt som det hedder eller 2-5. Trods, at det ikke kræver forvalterevner, men kan slås op på MSCI.com eller trækkes fra forskellige kilder som #sustainalytics.


Men, Jyske har også vurderet, og med rette, at kunder ikke er specielt engagerede eller nærtagende med manglen på afkast tracking error (her, aktive vægtpositioner versus MSCI World).


Jyske har dog formået at holde et akkumuleret afkast på linje med MSCI World trods de ca. 1,8% p.a. ÅOP. Så reelt er forvalterens performance (som han måles på internt) ca. det niveau.


Det ændrer dog ikke ved, at Jyske har tjent ca. 120-140 mill. alene i denne fond siden opstart december sidste år.


Her kommer så mine spørgsmål?


Bør en Jyske Invest fondsejer være tilfreds med denne nye fond fond eller har de bare fedtet den høje ÅOP hjem?


Bør investor eller du generelt være tilfreds med en aktiv fond bare den ligger på benchmark (inkl. omkostninger som en ETF eller indeksfond) i enden af måleperioden. Trods måske 5% i ÅOP?

25 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page