top of page
Søg

LÅNEOMLÆGNINGEN i 2022 DER FORELØBIG ER ENDT HELT GALT

Ifølge en Nationalbankanalyse omlagde låntagere med fast rente i jan-sep 2022 for 173 mia. kr. svarende til omtrent hvert 5. fastrente lån.


Til en gennemsnitlig opkøbskurs på ca. 82 (antaget oprindelig opfattelse lige under kurs 100 på de 30 årige lån - 0,5% 2053.


Idag, eet år senere er kursen på på 0,5%-2053 i 65.


Det betyder at låntagere har tabt summen af følgende komponenter (A,B,C) på bankers og mediers aggressive opfordring:


A: 21% på kursen

B: 3% i effektiv renteforskel

C: 2% i omkostninger - inkl. kurtage, skæring etc (potentielt 2% mere den anden vej)


Men 26%


Ialt har en låntager der omlagde sin nominelle stykrestgæld (rest hovedstol) på 6,1mill. til kurs 82 altså følgende regnestykke:


Nominel 6,1mill * Kurs 0,82 = DKK Omlægningsgæld DKK 5mill.


FRIVÆRDITAB = DKK 5mill*(0,21+0,03+0,02)= DKK 1,3mill.


Det er vel at mærke DKK 1,3mill. efter skat.


KEY TAKE-AWAYS:


1. Jeg mener medier og banker skal indtille marketingskanonen overfor låntagere. Særligt fordi budskabet bliver solgt på en falsk præmis om at låntagere på kurs 82 pr. definition fik en gevinst ved omlægning - altså alene pga. omlægningen. Det gjorde de ikke og det gør de heller ikke generelt ved omlægning (handler i markedet)-


PR DEFINITION.


Låntagere er kun blevet fattigere i omlægningen pga. omkostninger (pr. definition), og nu er de så i bakspejlet, også blevet væsentligt fattigere på den yderligere restgældsreduktion de KUNNE HAVE FÅET i i fravær af omlægningen, og den væsentligt højere effektive rente de nu og i et år har betalt i 6%'eren.


2. At skubbe låntagere ud af århundredets lån fordi de sidste 10 års lavrenter ses som det RIGTIGE niveau er virkelig farligt. Jeg er heller ikke sikker på Danske Bnak og alle de andre der opfordrer til omlægningen egentlig selv tror på det.


3. Generelt vil jeg påpege risikoen ved at lave tabloid omlægningsforslag med store dele af låntageres livstidindkomst i en periode hvor den makroøkonomiske debat handler om paradigmeskifte i renteniveau eller ej.


4. Men der er omlagt ifølge Finansdanmark ialt ca for 400mia. i hele 2022. Med 2% i omkostninger er det ca. 8mia i risikofrie gebyrer alene fra jan-sep 2022. Og det er selvsagt en driver der vil noget, også for medier som sponsorerede mikrofon- og penførere.


GRAFIK:


X-akse : Låntagers DKK omlægning (dvs den nye gældsværdi I DKK)


Y-akse : FRIVÆRDITABET I DKK efter SKAT siden omlægning
6 visninger

Comments


bottom of page