top of page
Søg

NÅR ENS LÆNGSTE KÆRLIGHEDSRELATION ER PÅ FORSIDEN AF Ekstrabladet


Det skal ikke være nogen hemmelighed herfra, at jeg har det ambivalent med at følge den offenlige debat om eet særligt obligationslåns tilblivelse i 2008 og som af #EkstraBladet kaldes en #lokumsaftale.


For det vedrører såmænd den længste kærlighedsrelation jeg har haft i mit liv. Det gør ondt. Men her er den,


DGB 4,5% 2039 med CPR: DK000992-2320.


MIT forhold til denne startede i efteråret 2008, da den kom på banen. Der hvor det danske og globale samfund egentlig allerede havde kastet håndklædet i ringen overfor #Finanskrisen2008. Se forholdets udvikling på grafen.


I DK, som i de fleste andre lande, blev Finanskrisens negative impulser selvforstærkende i en ond spiral mellem faldende aktivpriser, forbrug og reale investeringer.


Men, modsat andre lande blev vi også hårdt ramt, som følge af den i international henseende høje andel af boliglån tæt på direkte linket til #Nationalbankens styrende rente.


En rente, der sættes Stats-manipuleret indirekte via Fastkurspolitikken (FKP).


I #FKP er der dog et indbygget fænomen de færreste kender til. I vikeligheden "prisen" for instrumentet.


For #FKP er ikke #KONTRACYKLISK, men #PROCYKLISK.


Også nedad - i krisetid.


Så i takt med forsvaret af den nedad-pressede danske krone HÆVEDE #NB renten, mens #ECB (og alle andre) SÆNKEDE den. Det kastede benzin på bålet og korte flexrenter piskede op.


På det tidspunkt i efteråret 2008, var der i DK KUN et værktøj der kunne anvendes udover den "Statsgaranti med HELE BNP" banksektoren allerede have fået:


Intervention direkte i værdipapirer. Men, QE i danske DKK papirer var ikke teknisk muligt med #FKP. Enten opgav man Fastkursen eller gjorde man følgende:


1. Statslige fonde fik ny lov. Køb flere DKK Realkreditobl..


2. Udstede 30-årige DKK Stats Obl. med præcis 4,5% i kupon. 4,5% i kupon for at matche pensionkassers forpligtelsesrente, og 30-årig for at mase varighed ind i obli-markedet. Det skulle vise sig at være særdeles smart.


På den måde lukkede man ned for den trafik der pressede Kronen. Banker var før krisen LANG DKK og SHORT EUR i obligationer. Disse blev "FIRE" afviklet FØR indgrebet. SALG DKK - KØB EUR (pres PÅ DKK ned)


Hvem var taberne i alt det her? Danskere generelt i 2008 og idag?


NEJ.


Taberne var derimod danskere med fastforrentede lån der knap nåede at åbne champagnen over deres dengang massive restgældsgevinst, førend Staten stjal den igen.


Det var således sund 3-parts fornuft mellem #ATP, #NB og #Regeringen i den største DK-KRISETID siden 1930'erne.


En krisetid der kunne have lukket og slukket DK.


Der ligger ca. det på Statens konto i NB, som det koster at indfri denne #lokumaftale obligations udestående i dag.Så, det er bare een #OMLÆGNING. Nøjaftigt, som jo advokeret af af banker og medier i et år nu til private husholdninger.Den er såmænd omkring DKK40mia præcis det Løkke skylder personligt

23 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page