top of page
Søg

NORDNET OG AFKASTBEREGNING - PAS PÅ TALLENE!


Vi har haft platforme oppe at vende den seneste uge og særligt Nordnet og deres afkastberegning. Aktier - Obligationer - Lån - Fonde | Facebook


Jeg har forstået på private beskeder, at der er temmelig mange der lod sig småforføre af 'Nordnet afkast og manipulation' til ugunst for investor. Så medlemmerne kontaktede mig måske lidt i et håb om der var noget at hente


Desværre nej. Ikke direkte i hvert fald.


Det jeg skrev, og som jeg har skrevet en del gange efterhånden det sidste år er, at #Nordnet tilbyder en fejlagtig og overestimeret sammenligning af kundens porteføljeafkast versus et index (benchmark) når kunden evaluerer om det kører for ham/hende i porteføljen versus markedet.


Det er altså det 'RELATIVE AFKAST' FOR porteføljen, der er manipuleret for højt. Ikke det 'ABSOLUTTE AFKAST' I porteføljen. Trods alt. Det skyldes ganske enkelt at Nordnet har valgt en politik med at tilbyde index der systematisk er 2-4% lavere i afkast end de rigtige markedsindeks, som modsat Nordnet's prisindex indeholder udbytte.


Det er altså prisafkast versus totalafkast, hvor sidstnævnte anvendes af ALLE professionelle aktører (evt. fratrukket withholding udbytteskat), da kun dèt giver mening. Ellers ser forvalter 30% bedre ud end markedet på 8-10år end det der i virkeligheden er tilfældet.


Jeg har valgt ordet "manipulerer", som indrømmet er stærk kost i Danmark, fordi jeg vurderer, der kun kan være tale om netop dette. Manipulation. Indeksdata koster det samme, praksis med at vise dem er 100% ens og som sagt ALLE prof'er anvender dem som logisk konsekvens af ideen med sammenligning. Æbler/Æbler.


Så hvorfor anvender Nordnet stadig ikke disse Totalafkast (TR, GI) indeks på eks. MSCI World eller S&P500? Det gør de ikke fordi de netop gerne vil have deres kunder til at tro, at kunder har succes på platformen, men det kan afstedkomme uheldige udfald. Interessekonflikter. Hvordan det?


  1. Når eks. 100% porteføljeallokering allokering til ÅOP=3% aktive aktiefonde ender med at vise samme afkastresultat som indeks over 8-10 år (Nordnet leverer af aktive fonde's provisioner). Altså kunden og Nordnet beholder fondene.

  2. Det kan også afstedkomme mere løbende aktiv handel i enkeltaktier fordi kunden måske kan se over tid det ser godt ud. (Nordnet lever af omsætning)


#BrianRasmusson i gruppen har skrevet med Nordnet om dette emne, og deres svar kan i finde under "FILER". De skriver, at de er klar over problemstillingen med Æbler/Pærer, og vil kigge på det i fremtiden. Det skrev de også for 3 år siden da jeg henvendte mig.


Konklusion : Overvej om du anvender Nordnets "sammenligning" i forhold til porteføljeovervejelser, produktovervejelser. Fordi det du ser er ikke korrekt. Og jo længere tidsperiode du kigger på jo mere forkert. Nordnet viser et skønmaleri og efter min bedste vurdering, bevidst.


God lørdag. T


Bemærk: Grafen viser et 2012-2022 hypotetisk eksempel på en passiv aktieportefølje (uden ÅOP) i Nordnet versus index som det vises. 25% merafkast på 10 år. Resultatet skulle være 0%.239 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page