top of page
Søg

PENSIONSKASSER SKJULER PERFORMANCE - KUN AFKAST VISES


Jeg tror aldrig jeg har set pensionskassers puljer og fonde blive målt rettidigt i medierne.


Dvs. afkast mod risikojusteret benchmark, eller bare direkte mod benchmark. Heller ikke mod alternativer for de fleste kunder nemlig ETF porteføljer.


Nej det er altid helten eller heltene (#Sampension, og #Industrienspension i artiklen) med det højeste afkast og så skurken med det laveste afkast. Ingen hensyn til risiko.



For hvad skal altså en kunde med sammenligning af puljer, når de ikke har identiske afkast-risiko profiler. Og så er det sådan set underordnet, at de hedder 'X med 10 år tilbage' og 'Y med 12 år tilbage'. Ofte er de endda endnu mere differentierede i sammenligningen med store aktievægtforskelle og dermed afkast.


Desværre inddrages heller ikke ETF- og indeksfondsporteføljer. Det betyder, at kunder ikke kan være klar over om produktet "Pension hos Pensionskasser" generelt er godt eller dårligt.


Kunderne/forbrugerne er ganske enkelt ikke oplyste som krævet i konkurrenceloven.


Fraværet af det korrekte justerede sammenligningsgrundlag og indexproduktinddragelsen, er dog ikke overraskende for en branche, der i årtier har gjort alt for at dæmpe konkurrencen og forbrugervenligheden. Det er dokumenteret senest i 2019 i en 300 siders rapport fra #Konkurrencestyrelsen (KKFS).


Thomas Peter Clausen

62 visninger
bottom of page