top of page
Søg

RANGVID: FORVENTET AFKAST 6,3% - FORMUEPLEJE "OK, SÅ TAGER VI KUN 4,6% I OMKOSTNINGER"

Jeg er natruligvis klar over de fleste derude ikke gider høre om omkostninger i investonde, uagtet at det er den eneste parameter der differentier fondene, kundes valg, hvis kunden/investor ikke har præferencer for andet end afkast og risiko.


I hverfald er der ikke endnu nogen der har formået at dokumentere at det er en fordel at udvælge fonde på andre grundlag, end netop omkostninger. Den bevisbyrde lægger stadig og venter i kapitalforvaltningen.


Det finansielle marked er mikroøkonomisk set så tæt som man overhovedet kan komme perfektion. Efficiens.


Derfor kan Hr. og Fru Jensen også trygt købe aktier, uden at bekymre sig om at blive snydt, som det let kunne være tilfældet med en ejendomshandel på Lolland.


Ja, tænk, et komplekst produkt og du behøver ikke engang smage på prisen, som du ellers kritisk gør en mælk i Netto.


Du får nemlig hvad du betalt for målt på et dybt markeds objektive holdning til et fair forhold mellem prisen (risikoen) og varen, en forventet værdi af betalingsstrømme i fremtiden, der giver et forventet positivt afkast. Eller generelt DET forventede afkast markedet vil.


Om det afkast i øvrigt er 4% eller 16% på en aktie bekymrer Hr. og Fru Jensen sig nok ikke om. Men, de ved det er på markedsvilkår.


Pointen er de bliver IKKE snydt i handlen.


Sådan er verden på de store finansielle markeder på de direkte instrumenter. De fleste privatinvestorer er dog ikke eksponeret direkte, men indirekte mod disse instrumenter via en fond, og så stopper den perfekte markedsmekanisme.


For mundlig og skriflig asymmetrisk kommunikation af en indpakket kurv af ellers perfekt prisfasatte instrumenter, slører indholdet og skaber grobund for svært monopolisk prisadfærd hos udbyder i eg. de danske investeringsforerninger.


Lad mig give et eksempel idag med reference til Formuepleje A/S's egne officielle tal i PRIIPS for PENTA.


Investor i fonden skal aflevere af formuen 4,6% årligt i gebyrer (RIY) over en minimumhorisont på 5 år. Penta fonden, som er DK's dyreste er en mix fond med gearing i obligationer, der i 5-10 år nu har leveret dårligere afkast end globale danske aktiefonde.


Til info: 4,6% omk. er 10x Sparindex fonde og 20xETF.


Selvom det forventede risikostyrede afkast egentlig er irrelevant for omkostningen så lad mig bare lave et simpelt eksempel på hvad det betyder når kunden ikke forstår indpakningen og foreningen kan sætte RIY som de vil,


"Rådet for Afkastforventninger", Jesper Rangvid, forventer et afkast på ca. 6,5% p.a. på globale aktier (beta 1) de næste 5-10år. Det betyder investorer i Penta kan FORVENTE,


Afkast = (1+0,065)/(1+0,046)-1 = 1,8% p.a.


Dertil kommer skat lad os antage 40% flad,


Afkast = 0,6* (0,018)= 1,2% p.a.


Og, for at det ikke skal være helt forkert så er performance fee ikke taget højde for korrekt i PRIIPS og forventet negativ performance heller ikke trukket fra, da historik ikke er en guidance.


T


22 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page