top of page
Søg

STOR FORSKEL I SIDSTE ÅRS AFKAST PÅ DANSKE AKTIEFONDE

Disclaimer : "Analysen" her er lavet uden fancy risiko- og faktorkorrektioner og er derfor tættere på "back-on-the-envelope" analyse end forskning (som måske de fleste andre analyser er på SoMe).


Anyway, here goes;


Analysen adresserer RÅ absolutte og relative afkast i 'danske aktier' fonde i 2021. 26 fonde.


21 aktive og 5 passive fonde


Som grafen viser; der er 11%-point! forskel mellem #FalconInvestMomentum i bunden og #NordeaInvestFokus i toppen.


Ca. 13% i afkast versus 24% afkast, eller næsten dobbeltop. Jeg behøver ikke sætte formuetal på for at vise forskellen på 1 år.


At det netop er de to fonde, der spænder feltet ud, er en tendens vi har set de sidste mange år. "Momentum" str

ategien i #FalconInvest fungerer simpelthen ikke, mens den håndplukkende, nogen vil måske anføre gammeldags, aktiestrategi hos Nordea Fokus, blot lægger yderligere akkumuleret afkastafstand til deres suveræne 10 års historik.


Den noterede 'Fokus' har nu leveret massive 4%-point mere end dets (nuværende) benchmark OMXCAPNI annualiseret over 10 år.


#BLSInvest er kommet stærkt igen efter et par småforkølede sæsoner, og har de været tro mod deres historiske investeringsproces, har risikoen været relativ lav i forhold til de andre heste i feltet. BLS er i øvrigt oppe 5%-point i merafkast i 2022.


Gennemsnitsafkastet på tværs af alle aktive og passive fonde, er ca. 19%, hvilket også er tilfældet for OMXCAP. Det store index. Så i fravær af (faktor) risikojustering, har det således været et år, hvor selskaberne samlet og i gennemsnit, lige præcis har fedtet ÅOP hjem.


Så ingen merafkast som kategori mod markedsindekset.


Men, altså, hvor et par s


tykker i toppen virkelig har leveret varen - merafkastet.



Der skal dog principielt som minimum trækkes et ÅOP fra i et markedsindeks for at kunne sammenligne stilafkast meningsfuldt. Derfor krydstjekker vi lige med hvad en alternativ passiv investering i 100% Sparindex OMX25 har givet, i forhold til en hypotetisk ligevægtet portefølje af alle 21 aktive fonde;


De orange søjler i figuren er alle indexfonde, og #Sparindex OMXc25 ligger i midten med 18% afkast. Den aktive portefølje (alle indexfonde trækkes ud) har givet 19,5% i (betinget) afkast.



Så altså 1,5%-point merafkast mod risikojusteret Sparindex.


Jo, vi kan trygt kalde resultatet risikojusteret, fordi gennemsnitsrisikoen i den aktive portefølje statistisk set er lig 1 som i Sparindex. Målt på beta, og KUN beta. Ingen faktorjustering.


Alt i alt et hæderligt år over eet for den aktive forvaltning. Men ikke for Falcon. Med forbehold for at de har en kompensation i momentumfaktoren i eksempelvis 3-faktormodeller, så ser det rigtig skidt ud. Igen.


Selve (stand-alone) risikoen på Falcons fond i 2021 er stort set identisk med OMXc25, nemlig 17% i standardafvigelse. Men den den er svær at måle, da jeg kun har adgang til illikvide lukkepriser og ikke NAV priser.



T /Nep


eptoon Invest




203 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page