top of page
Søg

EU's NYE OMKOSTNINGSPRINCIP - LET FOR INVESTOR AT TJEKKE KONTRAKTPRIS I PLEJEORDNING OG SAMMENLIGNE


#EU og nationale #Finansstilsyn har brugt 8-10 år på at lande et kompromis om et nyt mål for omkomkostninger, pris på ydelse, til private investorer.


Målet er foreløbigt kun juridisk udmøntet på fondsniveau i #UCITS/#AIF, og ikke endnu direkte i #PrivateBanking, som stadig har et ureguleret og uigennemsigtigt investeringslag ovenpå.


Men, et mål der er funderet i at gebyromkostninger har en rentes-rente ('compounding') effekt nøjaftig som bruttoafkastet og inflation har det på ethvert aktiv (eller passiv). Blot med neativ fortegn og negativ matematisk udfoldelse.


Indtil 31.12.22, har banker kunnet nøjes med at vise sidste års omkostninger udmøntet i regnskabshistoriske 1-årstal, #ÅOP eller #ÅOK, som altså ingenlunde afspejler fremtiden, endsige kundens fremadrettede investeringshorisont.


Det nye mål #RIY ('Reduction in yield') er også et generelt omkostningsprincip alle aktører sal anvende. Ligesom vi før bruge ÅOP som den største selvfølgelighed, er det nu RIY% og RIYDKK.


Og, det er godt.


For ÅOP, i fravær af den fremtidige markedsudvikling tog dermed heller ikke 'inflationen' i gebyret i betragtning. Banker har denne særlige prispolitik, hvor kunden betaler mere og mere for en ydelse i takt med finansmarkedets udvikling og ikke inflations- eller produktivitetsudviklingen, som alle andre virksomheder. ÅOP tog heller ikke højde for risiko. Det gør RIY som anvender #MEDIANFORMUEN i fremtiden.


Med det nye mål, kan kunden let få overblik over hvad hun betaler i form af gebyrer og den løbende rentes-rente effekt på tværs af omkostningsprocenter.


Alt der kræves er,


1) forventet afkast/risiko på porteføljen

2) RIY-omkostning

3) Tidshorisont

4) Lommeregner


Grafen nedenfor er prisen idag på en ydelse i Private Banking regi, hvor 4 kunder har investeret hver 10milll. i en aktieportefølje til forventet 6,5% i Kapitalforvalteren #investeringogtryghed og 1 kunde i 100% #ETF hos #IShares.



Vi kan se formen/formlen på den SAMLEDE KONTRAKTPRIS I DKK er stigende med årlige omkostninger i %, men fladende. Kaldes konkavitet.


Springet fra 1% omkostning til 2% omkostning er DKK 1,4mill. i tab.- Mens springet fra 2% til 3% "kun" er 1,3mill. osv med mindre og mindre "tab". Hvis det da kan være en trøst for kunden der betaler 5% i RIY som i #Formuepleje#penta


Denne graf BØR alle kunder i Private Banking have lavet før mødet med banken. Kun derved kan kunden nemlig forhandle på et oplyst grundlag.

14 visninger
bottom of page